Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 Tarihonline.com (Online Tarih Portal - Forum Sitesi)  »
 Bilim Adamı Tarihçiler  »
 Tarihi Şahsiyetler

Malum 2020'nin ilk aylarında bütün dünyada Koronavirüs sıkıntısı yaşıyoruz. Ülkemizde de bu salgın hastalıpa karşı amansız mücadele verilirken pek çok da tedbir alınıyor.

Acaba yüzyıllar önce salgın hastalıklara karşı neler yapılıyordu?

Osmanlı Klasik döneminde yaşamış olan Sabuncuoğlu Şerafeddin'in önerilerine bakmak istedik.

1385 yılında Amasya'da doğan Sabuncuoğlu Şerafeddin, Amasya'daki Bimarhane'de hekimlik yapan bir şahsiyettir. Yaptığı çalışmalar sonucunda zamanla adı bütün Anadolu'da duyulmuştur.

Onu asıl tanıtan tıp kitabı Cerrâhiyye-i İlhâniyye'dir. Bazı kaynaklar Tıp tarihinde ilk defa cerrahî müdahaleleri gösteren resimlerin bu eserde yer aldığını iddia etmektedir.

Bazı kaynaklar Cerrahiyyet’ül Haniyye’de referans niteliğinde karantina ile hijyen önerileri dikkat çekiyor. Salgına karşı Sabuncuoğlu Şerefeddin'in söylediği ifade edilen sözler şu şekilde ; "Ellerini onat yu, Galebeliğe girme, Selamı uzakça vir, Eyi yi vü eyi iç, hasta isen yativir, Taşra çıkma, Taşrada yüzün ört, Biiznillah nesne dokunmaz.

Günümüz Türkçesine çevrilen karantina ile hijyen önerileri şöyle: “Ellerini yıka. Kalabalığa girme. Uzaktan selamla. Yeme ve içmeye dikkat et. Hasta isen evde yat. Dışarı çıkma. Yüzünü ört. Allah’ın izniyle hastalık bulaşmaz.”

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]