Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 Tarihonline.com (Online Tarih Portal - Forum Sitesi)  »
 Osmanlı Tarihi  »
 Osmanlı Kültür ve Medeniyeti

Sizler de merak ediyor musunuz Osmanlılar döneminde hangi içeceklerin içildiğini? O zaman bazı Osmanlı içceklerini keşfetmeye çalışalım ve konuya gelecek olan cevaplar üzerinden tartışalım.
Tabi Osmanlı Tarihi 623 yıllık bir dönemi kapsıyor. Haliyle kuruluş dönemiyle yıkılış dönemi arasında kültür ve medeniyet konularında önemli farklılıkların görülmesi son derece doğal. Osmanlı içecek kültürüyle ilgili olarak da bu değerlendirmeyi yapmak lazım. Örnek vermek gerekirse Osmanlı Kuruluş Döneminde kahve içmek geleneğinin var olduğunu söyleyecek olsak büyük bir hata yapmış oluruz. Çünkü kahvenin keşfedilmesi kimilerine göre Etiyopya'da oldu ve Arabistan bölgesinde tarımı yapıldı. Kimisine göre ise Amerika kıtasının keşfiyle kahve de keşfedildi. Ama Osmanlılara 15. yüzyılda geldiğini biliyoruz. Osmanlı Devleti'nin 1500’lü yıllarda Arap Yarımadası’nda hakimiyet kurmasıyla kahve, Osmanlılar tarafından sevilen bir içecek olmuştur. Tabi Türklerin kendilerine has yöntemiyle hazırlanan kahve, tüm dünyada Türk Kahvesi olarak bilinmektedir.
Veya çay ile ilgili konuşacak olursak 19. yüzyılda bile Osmanlılarda çay kültürü olmadığını belirtmemiz lazım. Yani kısaca içeceklerin ham maddesi olan ürünler ve bu ürünlerin Osmanlılarda yetişip yetişmediği öncelikle dikkat edilmesi gereken konulardır.
Peki Osmanlı içecek kültürü denilince akla gelen içecek türü nedir? Tabiki öncelikle Osmanlı şerbetleri akla gelmektedir. Bazı Tarihi Osmanlı şerbetleri şöyledir;

İlk akla gelenlerden birisi tabiki Demirhindi Şerbeti'dir. Burada tarifini verecek değiliz ama gerçekten mükemmel bir tada sahip bu şerbet, bazı yerlerde Hint Hurması da denilen demirhindi bitkisinden yapılıyor ve kıvamı tam ayarlandığında hafif ekşimsi ferahlatıcı bir lezzete sahip. Aynı zamanda birçok faydası olduğu da söylenmektedir.
Osmanlı mutfağında kullanıldığı söylenen içecek şerbetlerden bazıları da şu şekilde; Tarçın Şerbeti, Safran Şerbeti, Kızılcık Şerbeti, Elma Şerbeti, Menekşe Şerbeti, Koruk şerbeti, Gül Şerbeti, Gelincik Şerbeti, Ayva Şerbeti, Hibiskus Şerbeti, Meyan Kökü Şerbeti, Bal şerbeti v.b. gibi.
Osmanlı mutfağında şerbet, ziyafet sofralarında gözde içecek olmasının yanı sıra günlük hayatta evlere gelen misafirlere de şerbet ikram edilirdi. Hatta doğumlardan sonra şerbet ikram edilmesi de bir gelenek hâline gelmiştir. Nişan, düğün, sünnet gibi hayırlı olaylarda da bu ikramlar yapılırdı. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde de yine çok çeşitli şerbetlerin isimlerine rastlanmaktadır.

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]